Στυτική Δυσλειτουργία

Μέγεθος Γραμματοσειράς:

Τι είναι στυτική δυσλειτουργία;

Ποιες είναι οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας;

Ποιες είναι αγγειακές αίτιες στυτικής δυσλειτουργίας;

Ποια είναι τα νευρογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Ποια είναι τα ενδοκρινικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Πως γίνεται η επέμβαση τοποθέτησης Πεϊκής Πρόθεσης;

Σύγκριση μεταξύ Πεϊκών Προθέσεων και άλλων θεραπευτικών επιλογών

 

Τι είναι στυτική δυσλειτουργία;

Δυσλειτουργία στύσης είναι η αδυναμία επίτευξης στύσης η οποία έχει αρκετή σκληρότητα και διάρκεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Εκδηλώνεται ως μερική ή πλήρης αδυναμία να επιτευχθεί ή διατηρηθεί η στύση του πέους. Η σεξουαλική επιθυμία είναι παρούσα, αλλά δεν επιτυγχάνεται στύση εξαιτίας κάποιων παραγόντων που επηρεάζουν το φυσιολογικό στυτικό μηχανισμό. Η δυσλειτουργία της στύσης είναι συχνή διαταραχή παγκοσμίως. Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης. Παρόλο που η ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο, δεν είναι παράγοντας που συνδέεται άμεσα με τη διαταραχή. Η φυσιολογική στυτική λειτουργία απαιτεί το συντονισμό αγγειακών, νευρολογικών, ορμονικών και ψυχολογικών παραγόντων. Οποιαδήποτε τοπική ή συστηματική διαταραχή εμπλέκεται με έναν ή περισσότερους από αυτούς του παράγοντες, μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων είναι ένας άλλος αιτιολογικός παράγοντας.

 

stytiki-dysleitourgia-giatroi-ourologoi-kalamata 

 

Ποιες είναι οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας;

Το πρώτο βήμα είναι να αναζητήσετε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο χειρουργό-ουρολόγο ο οποίος εφαρμόζει τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης μπορεί να θεραπευθεί.

 

Ποιες είναι αγγειακές αίτιες στυτικής δυσλειτουργίας;

Μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν σε δυσλειτουργία, τα αγγειακά αίτια είναι τα συχνότερα. Οι σπουδαιότερες αγγειακές διαταραχές είναι η αθηροσκλήρωση των αρτηριών του πέους και οι φλεβο-αποφρακτικές παθήσεις. Ανάμεσα στους πιο συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αρτηριακή ανεπάρκεια του πέους περιλαμβάνονται η υπέρταση, οι δυσλιπιδαιμίες, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και η ακτινοβόληση στην περιοχή της πυέλου. Οι φλεβο-αποφρακτικές διαταραχές μπορούν να προκληθούν από το σχηματισμό μεγάλων φλεβικών διαύλων που παροχετεύουν τα σηραγγώδη σώματα, από εκφυλιστικές παθήσεις του ινώδη χιτώνα (γηρατειά, σακχαρώδης διαβήτης), από δυσλειτουργία των λείων μυϊκών ινών των σηραγγωδών σωμάτων και από ελαττωμένη χαλάρωση (σε άνδρες με υπερβολικά έντονο αδρενεργικό τόνο).

 aggeiakes-aities-stytikis-dysleitourgias

 

Ποια είναι τα νευρογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Οι νευρολογικές διαταραχές, όπως το ΑΕΕ (Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο), η νόσος του Parkinson, η νόσος του Alzheimer, η διαβητική νευροπάθεια, οι σπασμοί από τον κροταφικό λοβό, η κατά πλάκας σκλήρυνση, η δυσλειτουργία του αυτόνομου Ν.Σ. και οι βλάβες του νωτιαίου μυελού παίζουν συχνά αιτιολογικό ρόλο στη στυτική δυσλειτουργία. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να προκαλούν ελάττωση της libido ή να εμποδίζουν την αντανακλαστική στύση. Για να διατηρηθεί η στύση, η ακεραιότητα της αισθητικής κεντρομόλου οδού από την περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι ύψιστης σημασίας, επειδή είναι υπεύθυνη για το αντανακλαστικό στοιχείο της στυτικής λειτουργίας.

 nevrogeni-aitia-stytikis-dysleitourgias

 

Ποια είναι τα ενδοκρινικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Οι ορμονικές διαταραχές που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία είναι η υπερπρολακτιναιμία, ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός και το σύνδρομο Cushing. Η υπερπρολακτιναιμία οδηγεί σε σεξουαλική και αναπαραγωγική δυσλειτουργία επειδή αναστέλλει τις κεντρικές ντοπαμινεργικές λειτουργίες και επομένως την έκκριση της ορμόνης απελευθέρωσης των γοναδοτροπινών, καταλήγονται σε υπογοναδοτροφικό υπογοναδισμό. Παρόλο που ο υπογοναδισμός (απότοκος ελαττωμένης παραγωγής τεστοστερόνης ή χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας της τεστοστερόνης) σχετίζεται με την ελάττωση της libido, η σχέση του με την ικανότητα στύσης δεν έχει διευκρινιστεί.

endokrinis-stytiki-dysleitourgia 

Στις περισσότερες περιπτώσεις η στυτική δυσλειτουργία είναι αποτέλεσμα κάποιας οργανικής διαταραχής με συνοδό ισχυρή ψυχολογική συνιστώσα. Τα πιο συχνά ψυχογενή αίτια είναι το άγχος της επίδοσης, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, η σεξουαλική ασυμβατότητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και ορισμένες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Πολλά φάρμακα αναφέρεται ότι προκαλούν στυτική δυσλειτουργία. Τα αντιψυχωσικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα κεντρικώς δρώντα αντιυπερτασικά μπορούν να εμπλακούν στη μετάδοση των ώσεων στις νευρικές οδούς που παίρνουν μέρος στη φυσιολογική διαδικασία της στύσης. Ο χρόνιος αλκοολισμός, τέλος, είναι ένας συχνός αιτιολογικός παράγοντας της στυτικής δυσλειτουργίας.

paragontes-stytikis-dysleitourgias

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Ανάλογα με τη διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία:

Τα Φάρμακα από το στόμα βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος και σε συνδυασμό με σεξουαλική διέγερση προκαλούν στύση. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα στο 30% των ανδρών στους οποίους χορηγούνται, ιδιαίτερα σε άνδρες με υπέρταση , σακχαρώδη διαβήτη και σε άνδρες οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση ριζικής αφαίρεσης του προστάτη.

Οι ενέσεις φαρμάκων στο πέος προκαλούν στύση σε αρκετούς άνδρες. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αιμάτωμα στο σημείο της ένεσης, πριαπισμό (παρατεταμένη στύση) και ίνωση στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Επιπλέον, οι ενέσεις χάνουν την αποτελεσματικότητα τους με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνδρες να τις διακόπτουν μέσα σε διάστημα 3-6 μηνών και μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανδρών να συνεχίζουν να κάνουν μακροχρόνια ενέσεις.

Οι συσκευές κενού προκαλούν στύση τραβώντας αίμα στο πέος, η οποία διατηρείται με την τοποθέτηση πλαστικού δακτυλίου στη βάση του πέους. Οι συσκευές κενού αποτελούνται από έναν ακρυλικό κύλινδρο με μια αντλία που μπορεί να συνδεθεί άμεσα στη άκρη του πέους. Ο κύλινδρος και η αντλία χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα κενό προκαλώντας την στύση τραβώντας αίμα στο πέος ενώ το δαχτυλίδι βοηθάει να κρατήσει το αίμα από το να διαφύγει πίσω στο σώμα σας, διατηρώντας επομένως την στύση. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την προσωρινή ανικανότητα, φουσκάλες, μώλωπες, σπασμένα αγγεία, και αποχρωματισμένο δέρμα. Το δακτυλίδι δεν πρέπει να τοποθετείται για περισσότερο από 20 έως 30 λεπτά δεδομένου ότι θα προκαλέσει τελικά καταστροφή των ιστών.

syskevi-kenou

Συσκευή Κενού

 

kylindros

Κύλινδρος 

Η χειρουργική επέμβαση στα αγγεία μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στο πέος και γίνεται σπάνια σε περιπτώσεις φλεβικής διαφυγής ή αρτηριακής απόφραξης. Η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης είναι η μοναδική ριζική θεραπεία σε άνδρες οι οποίοι:

  • Δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή
  • Τα φάρμακα τους προκαλούν σοβαρές παρενέργειες λόγω συνυπάρχουσας νοσηρότητας
  • Επιθυμούν μια μόνιμη και αποτελεσματική λύση 

 

Πως γίνεται η επέμβαση τοποθέτησης Πεϊκής Πρόθεσης;

Η πεϊκή πρόθεση τοποθετείται με μια απλή επέμβαση η οποία μπορεί να γίνει με αναισθησία από τη μέση και κάτω από ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς-ουρολόγους, διαρκεί περίπου μία ώρα και απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας στην κλινική.

 

Σύγκριση μεταξύ Πεϊκών Προθέσεων και άλλων θεραπευτικών επιλογών

Πρόσφατη κλινική μελέτη, απέδειξε ότι η τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση των ανδρών σε σύγκριση με τα φάρμακα από το στόμα και τις ενέσεις: 

  • Ποσοστό Ικανοποίησης μετά από τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης : 93%
  • Ποσοστό Ικανοποίησης μετά από λήψη φαρμάκων από το στόμα : 51%
  • Ποσοστό Ικανοποίησης μετά από ένεση φαρμάκου : 40%
  • Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες δημοσιευμένες κλινικές μελέτες, το ποσοστό ικανοποίησης των ανδρών και των συντρόφων τους μετά την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης, ανέρχεται στο 90%.

Αυτή η συντριπτική υπεροχή της Πεϊκής Πρόθεσης σχετίζεται με δύο σημαντικούς παράγοντες:

  1. Είναι η μοναδική θεραπεία που επιτρέπει την αυθόρμητη σεξουαλική επαφή καθώς η στύση επιτυγχάνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και δεν απαιτείται "προετοιμασία" και αναμονή του άνδρα (όπως συμβαίνει με τα φάρμακα από το στόμα και τις ενέσεις)
  2. Η στύση διατηρείται για όσο διάστημα επιθυμεί ο άνδρας
 
joomla template
template joomla