Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Μέγεθος Γραμματοσειράς:

Tί είναι και πού βρίσκεται ο Προστάτης;

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ): τί είναι και ποιά είναι η εξέλιξή της;

Πόσο συχνή είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ);

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ΚΥΠ;

Ερωτηματολόγιο Συμπτωμάτων

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

 

Tί είναι και πού βρίσκεται ο Προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένα όργανο αποτελούμενο από αδένα που περιβάλλει την αρχική μοίρα της ουρήθρας. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη, πάνω στο πυελικό έδαφος, μπροστά από το ορθό και πίσω από την ηβική σύμφυση, περιβάλλει την προστατική μοίρα της ουρήθρας και τους σπερματικούς πόρους. Ο προστάτης είναι ένας αδένας που έχει κωνικό σχήμα, με την κορυφή προς τα πάνω και την επιφάνειά του αποπλατυσμένη από εμπρός προς τα πίσω. Το σχήμα του θυμίζει κάστανο. Περιβάλλεται από ινώδη κάψα. Αφορίζεται από τον προπροστατικό υμένα (περιτονία του Zuckerkandl) στην πρόσθια επιφάνειά του, από την περιτονία του Denonvillier στην οπίσθια επιφάνειά του και από την πλάγια προστατική περιτονία στις πλευρές του.

 

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ): τί είναι και ποιά είναι η εξέλιξή της;

Ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) ορίζεται η διόγκωση του αδένα του προστάτη σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλούνται συμπτώματα των κατώτερων ουροφύρων οδών.Η ΚΥΠ παρουσιάζεται σ' όλους τους άνδρες ξεκινώντας από το 35ο έτος ζωής τους και εξελίσσεται σταδιακά και διαφορετικά από άνδρα σε άνδρα. 

Με την πάροδο της ηλικίας υπερτρέφονται οι αδένες, που βίσκονται στην περιουρηθρική περιοχή του προστάτη και περικλείουν σαν δακτυλίδι την ουρήθρα. 

Είναι μία φυσιολογική διαδικασία, τόσο μάλιστα αναμενόμενη όσο τα γυαλιά πρεσβυωπίας ή τα άσπρα μαλλιά στην ώριμη ηλικία! Δεν υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα, στα οποία μπορεί να καταφύγει ο κάθε άνδρας, αφού είναι κάτι το εντελώς αναπόφευκτο. Ο προστάτη δηλαδή με την πάροδο της ηλικίας θα αρχίζει να μεγαλώνει "όπως και να'ναι"!

Οι συνέπειες του προστατικού αδενώματος είναι:

 • Απώθηση και πίεση του υπόλοιπου προστατικού ιστού μακριά από την ουρήθρα προς τα έξω, προς την προστατική κάψα
 • Στένωση και στραγγαλισμό της ουρήθρας με συνέπεια αποφρακτικά συμπτώματα κατά την ούρηση

 

 

Πόσο συχνή είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ);

Η πλειοψηφία των ανδρών υποφέρει από τα συμπτώματα της ΚΥΠ: περισσότεροι από 30% των ανδρών άνω των 50, το 40% των ανδρών άνω των 60 και οι μισοί άνδρες άνω των 70 ετών υποφέρουν σε διαφορετικό βαθμό από τις συνέπειες του διογκωμένου προστάτη.

Γενικά, η ΚΥΠ απασχολεί 1 στους 2 άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών. Τα συμπτώματα της νόσου χειροτερεύουν με την αύξηση της ηλικίας καταλήγοντας να απασχολούν περίπου 80% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 - 80 ετών 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ΚΥΠ;

Τα συμπτώματα διακρίνονται σ' αποφρακτικά (συμπτώματα κατά την ούρηση) και ερεθιστικά (συμπτώματα από μεταβολή της ουροδόχου κύστεως). 

Τα αποφρακτικά συμπτώματα είναι: 

 • Καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης (διστακτικότητα)
 • Ελάττωση της ακτίνας
 • Σταγόνα - σταγόνα αποβολή των ούρων
 • Παρατεταμένος χρόνος ούρησης
 • Αίσθημα υπολοίπου ούρων
 • Επίσχεση ούρων (ολική αδυναμία ούρησης)
 • Ακράτεια από υπερπλήρωση (όπως όταν ξεχειλίζει το ποτήρι με νερό)

Στα ερεθιστικά συμπτώματα ανήκουν: 

 • Συχνουρία (συχνή ούρηση με μικρή ποσότητα ούρων)
 • Επιτακτική ούρηση (ξαφνική και έντονη τάση για ούρηση)
 • Επιτακτική ακράτεια
 • Κάψιμο ή πόνος κατά την ούρηση
 • Νυχτουρία (ούρηση κατά την διάρκεια της νύχτας)
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή πάνω από την ηβική σύμφυση 

Μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα επηρεάζουν καταστροφικά σε τέτοιο βαθμό την ποιότητα ζωής του άνδρα, έτσι ώστε οι ασθενείς να προσαρμόζουν την καθημερινή ζωή τους ανάλογα με τις συνέπειες της πάθησής τους. Αποφεύγουν δηλαδή να πίνουν νερό, σχεδιάζουν την έξοδό τους φροντίζοντας να υπάρχει πάντα μία τουαλέτα άμεσα προσβάσιμη ή σε περίπτωση που ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν είναι δυνατός αποφεύγουν να προσέλθουν σε δημόσιούς χώρους με τον φόβο κάποιου ατυχήματος, υποφέρουν από αϋπνίες ή και από έντονη υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας επειδή σηκώνονται τακτικά την νύχτα να ουρήσουν και δεν χορταίνουν ύπνο το βράδυ.

Σ' αυτή την κατάσταση μία αποτελεσματική θεραπεία είναι απολύτως απαραίτητη!

Ερωτηματολόγιο Συμπτωμάτων

Το διεθνές ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των υποκειμενικών συμπτωμάτων του προστάτη (IPSS, International Prostate Symptom Score) ελέγχει πόσο σοβαρά και πόσο συχνά παρουσιάζονται τα ειδικά ουρολογικά συμπτώματα και κατά πόσο είναι αναγκαία μία θεραπεία. Είναι ένας τρόπος ελέγχου κατά πόσο χειροτερεύουν ή βελτιώνονται τα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε και εσείς να ελέγξετε τα ουρολογικά σας συμπτώματα συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στο τέλος αυτής της σελίδας.

Που μπορεί να οδηγήσει η καλοήθης υπερπλασία αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα;

Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την νεφρική ανεπάρκεια και την είσοδο στον τεχνητό νεφρό, αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως. Οι συνηθέστερες επιπτώσεις εκτός από την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι: οξεία επίσχεση ούρων, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, βλάβη ουροδόχου κύστεως (πάχυνση του τοιχώματος της κύστης, μυϊκή ατονία κτλ), χρόνια κατακράτηση ούρων στην κύστη, δημιουργία ψευδοεκκολπωμάτων στην ουροδόχο κύστη, σχηματισμος λίθων στην ουροδόχο κύστη κτλ.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Γίνεται από τον Ουρολόγο και πρώτα απ' όλα με την λήψη ενός καλού ιστορικού από τον ασθενή, την δακτυλική εξέταση (αποκλεισμός ενός καρκίνου του προστάτη σε περίπτωση ψηλάφησής ενός σκληρού όζου), την ουροροομετρία (μέτρηση της δύναμή της ροής των ούρων), το υπερηχογράφημα Νεφρών - Ουρητήρων - Κύστεως (αξιολόγηση της πιθανής κατακράτησης των ούρων, έλεγχο των νεφρών κτλ.) καθώς και με τον έλεγχο του PSA του αίματος (αποκλεισμός ενός καρκίνου του προστάτη σε περίπτωση αύξηση της τιμής του PSA). Ακτινολογικές εξετάσεις, όπως ενδοφλέβια πυελογραφία και διορθικό υπερηχογράφημα καθώς και επεμβατικές εξετάσεις όπως κυστεοσκόπηση είναι προαιρετικές και εφαρμόζονται σε ειδικές μόνο περιπτώσεις.

Η θεραπεία

Η θεραπεία της ΚΥΠ σκοπεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Ελαφριά συμπτώματα θεραπεύονται καλύτερα αλλά και επιτυχώς συντηρητικά με φάρμακα.
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μόνο τότε απαραίτητη όταν:

 • Η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτύχει ή δεν είναι καλά ανεκτή από τον ασθενή
 • Όταν εμφανισθούν σοβαρά προβλήματα κατά την ούρηση ή και επιπλοκές

Τελικά, 2 στους 5 άνδρες που υποφέρουν από ΚΥΠ πρέπει να χειρουργηθούν οπωσδήποτε. Η χειρουργική θεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική μορφή αντιμετώπισης γιατί αντιμετωπίζει άμεσα την αιτία της ασθένειας: ο διογκωμένος προστάτης, που πιέζει και στραγγαλίζει την ουρήθρα, αφαιρείται ελευθερώνοντας έτσι την δίοδο των ούρων.
Η λεγάμενη διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TransUrethral Resection of the Prostate, TUR-P) είναι ο χρυσός κανόνας για την σίγουρη και αποτελεσματική αφαίρεση του διογκωμένου προστάτη διαμέσου της ουρήθρας, γιατί είναι η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται παγκοσμίως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα τελευταία 60 χρόνια με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Πώς γίνεται η διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη;

Γίνεται με γενική ή επισκληρίδια αναισθησία. Ο χειρουργός εισάγει ένα ειδικό λεπτό κυλινδρικό όργανο (κυστεοσκόπιο ή αλλιώς ρεζεκτοσκόπιο) διαμέσου της ουρήθρας στην περιοχή του προστάτη και της ουροδόχου κύστης.
Μία λεπτή κάμερα και μία πηγή ψυχρού φωτισμού προσφέρουν μία μεγεθυμένη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Μία αγκύλη από λεπτό σύρμα Βρίσκεται στην άκρη του κυστεοσκοπίου και μετακινείται με ειδική λαβή από τον χειρουργό κατά μήκος του προστάτη και με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος αφαιρεί κομμάτι - κομμάτι τον προστάτη, σαν να τον ροκανίζει. Κατά την αφαίρεση δηλαδή του προστατικού αδενώματος μέσα από την ουρήθρα "ροκανίζεται" το προστατικό αδένωμα με την βοήθεια μίας ηλεκτρικής αγκύλης υπό την μορφή λεπτών ξυσμάτων. Αυτά τα λεπτά ξύσματα ή "ροκανίδια" ξεπλύνονται και αφαιρούνται με πλύσεις μέσα από την κύστη.
Για να διατηρείται καθαρό πεδίο η όλη διουρηθρική επέμβαση γίνεται υπό την συνεχή ροή καθαρού νερού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απορρόφηση υγρών και λόγω της υποτονικότητας του νερού σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές (σύνδρομο διουρηθρικής εκτομής ή δηλητηρίαση από νερό).
Με τις διουρηθρικές τεχνικές είναι δυναιόν σήμερα να επιτυγχάνουμε τα ίδια χειρουργικά αποτελέσματα όπως παλιότερα με τις ανοιχτές χειρουργικές τεχνικές (με μεγάλη τομή δέρματος) ενώ ταυτόχρονα οι επεμβάσεις διαμέσου της ουρήθρας είναι λιγότερος τραυματικές και με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών. Αυτό αποδίδεται από την μία πλευρά στο γεγονός ότι χωρίς καμία τομή δέρματος δεν παρουσιάζονται μετεγχειρητικά έντονοι πόνοι, οι οποίοι θα περιόριζαν την αναπνοή και θα οδηγούσαν πιθανόν σε μία πνευμονία και από την άλλη πλευρά η πρώιμη κινητοποίηση ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα περιορίζει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης μίας θρόμβωσης των φλεβών των κάτω άκρων και κατά συνέπεια ελαττώνει στο ελάχιστο σε σύγκριση με την ανοιχτή επέμβαση τον κίνδυνο ανάπτυξης μίας πνευμονικής εμβολής.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία έως μιάμιση ώρα, ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη.
Στο τέλος της κλασσικής διουρηθρικής προστατεκτομής τοποθετείται ένας καθετήρας διαμέσου της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος αφαιρείται μετά από 3-4 ημέρες.

Πώς γίνεται η διουρηθρική αφαίρεση σε φυσιολογικό ορό με πλάσμα εξάχνωση;

Η διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό (Transurethral Resection in Saline, ΤURIS) και η εξάχνωση σε πλάσμα είναι μία εντελώς νέα χειρουργική μέθοδο για την θεραπεία της ΚΥΠ. Είναι μία πρωτοποριακή και εναλλακτική μέθοδο της κλασσικής διουριθρικής εκτομής του προστάτη, με την οποία οι ιστοί αφαιρούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια και με μικρότερη αιμορραγία ενώ μειώνεται σημαντικά ο χειρουργικός χρόνος.
Κατά την αφαίρεση του προστάτη με την τεχνολογία πλάσμα κόβεται και αφαιρείται ο προστάτης σε μορφή μικρών ξυσμάτων με την βοήθεια μίας ηλεκτρικής αγκύλης που λειτουργεί με διπολικό ρεύμα και η όλη επέμβαση διενεργείται υπό συνεχή ροή φυσιολογικού ορού. Σ' αντίθεση με την πλάσμα τεχνολογία, η συμβατική διουρηθρική εκτομή γίνεται χρησιμοποιώντας μία ηλεκτρική αγκύλη με μονοπολικό ρεύμα και σε περιβάλλον υποτονικού διαλύμακτος νερού για να εξασφαλίζει την αγωγιμότητα του ρεύματος.
Η αφαίρεση σε πλάσμα αφαιρεί τον προστάτη γρήγορα και με ελάχιστη παραγωγή θερμότητας. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σχεδόν χωρίς άμεση επαφή μεταξύ των ηλεκτροδίων και του ιστού και χωρίς τη δημιουργία υψηλής θερμότητες ("ψυχρή εξάχνωση"). Με την εξάτμιση του υγρού από την κίνηση του υψηλής συχνότητας ρεύματος μέσα από το ηλεκτρόδιο της διπολικής διαθερμίας, παράγεται ένα λεπτό στρώμα αερίου γύρω από το ηλεκτρόδιο που του επιτρέπει να "γλιστρά" πάνω από τον ιστό (hovering technique). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σταθερό περιβάλλον πλάσμα. Η ενέργεια που εκπέμπεται από το πλάσμα επιδρά στα πρώτα στρώματα των κυττάρων του προστάτη, με αποτέλεσμα να προκαλείται μία καλά περιγεγραμμένη τοπική εξαέρωση του προστατικού ιστού και τα παθολογικά υπερπλαστικά κύτταρα να διαλύονται ελεγχόμενα, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται προστατικός ιστός με την ηλεκτρική αγγύλη·
Το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει απευθεία από το βρόγχο του ηλεκτροδίου προς το σωλήνα του ηλεκτροδίου, καθώς η ηλεκτρική αντίσταση του περιβάλλον αλατούχου διαλύματος του φυσιολογικού ορού είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τον ανθρώπινο ιστό (1:10). Έτσι, η τρέχουσα ροή του ρεύματος είναι τοπικά περιορισμένη και, σε σύγκριση με τη μονοπολική τεχνική της συμβατικής διουρηθρικής εκτομής, η διαρροή ρεύματος μειώνεται κατά 70%. Δεν απαιτείται τοποθέτηση γείωσή στον ασθενή, ενώ σημαντική είναι η μείωση του κινδύνου διέγερσης των νεύρων που βρίσκονται κοντά στον προστάτη (πχ του θυροειδούς νεύρου). Επιπλέον, η χρήση του 0,9% διαλύματος χλωριούχου νατρίου φυσιολογικού ορού θεωρητικά εξαλείφει τον κίνδυνο του επικίνδυνου συνδρόμου της διουρηθρικής εκτομής με δηλητηρίαση από νερό.
Για την εξάχνωση του προστάτη σε πλάσμα αναπτύχθηκαν ειδικά TURIS ηλεκτρόδια (ηλεκτρικές αγκύλες) και προστέθηκαν στην γκάμα των κλασσικών ηλεκτρικών αγκυλών. Ο ημισφαίρικός σχεδιασμός του ηλεκτροδίου της εξάχνωσή προσφέρει στο χειρουργό τη δυνατότητα να ελέγχει και να καθοδηγεί το ηλεκτρόδιο ακριβώς πάνω από τον ιστό που θέλει να εξαχνώσει.
Η μέθοδος TURIS εξάχνωσης συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της εξάχνωσης με τα οφέλη της διπολικής εκτομής. Το υψηλής συχνότητας ρεύμα δημιουργεί ένα περιβάλλον πλάσμα γύρω από το ηλεκτρόδιο. Η ενέργεια που εκπέμπεται από το πλάσμα απορροφάται από τον περιβάλλοντα προστατικό ιστό, γεγονός που οδηγεί σε ασφαλή εξάχνωση. Το βασικό είναι ότι με τη μέθοδο αυτή ο χειρουργός έχει μια σαφή εικόνα σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Μέσα από την εξάτμιση και την ταυτόχρονη ηλεκτροπηξία της επιφάνειας του ιστού, η αιμορραγία ως επί το πλείστον προλαμβάνεται, ενώ μετά την εξάχνωση απομένει μία ομαλή και ομοιόμορφη επιφάνεια του προστατικού αδενώματος. Εάν εμφανιστεί παρόλα αυτά αιμορραγία, αυτή μπορεί να σταματήσει γρήγορα χάρη στη μεγάλη επιφάνεια του ημισφαιρικού ηλεκτροδίου.

Ποια τα αποτελέσματα της TURIS εκτομής και εξάχνωσης του προστάτη;

Σε σχέση με την κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή, η TURis εκτομή και εξάχνωση του προστάτη εξασφαλίζοντας παράλληλα ισάξιο ή ακόμα και καλύτερο αποτέλεσμα αφαίρεσή του προστάτη, έχει τα παρακάτω μοναδικά πλεονεκτήματα:

 • Λιγότερες αιμορραγίες
 • Μειωμένος χειρουργικός χρόνος
 • Λιγότερη επιβάρυνση και καλύτερη ανοχή από τον ασθενή στον τομέα της αναισθησίας
 • Δυνατότητα επέμβασης και σ' ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν αντιπηκτικά
 • Καμία παρεμβολή με βηματοδότες λόγω του διπολικού ρεύματος
 • Απουσία του επικίνδυνου συνδρόμου απορρόφησης με δηλητηρίαση από νερό
 • Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με πολύ μεγάλο προστάτη λόγω της έλλειψης κινδύνου από απορρόφηση νερού και της χαμηλής επεμβατικότητας της τεχνικής
 • Ταχύτερη αφαίρεση του καθετήρα ήδη από την επομένη κιόλας μέρα του χειρουργείου
 • Γρηγορότερη ανάρρωση και ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο
 • Ταχύτερο επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες με λιγότερα προβλήματα.

Σε σχέση με το Laser του πράσινου φωτός, η ΤURIS εκτομή και εξάχνωση του προστάτη, εξασφαλίζοντας παράλληλα τα ίδια χαμηλά ποσοστά αιμορραγιών και τον ίδιο σύντομο χρόνο αφαίρεσης του καθετήρα, έχει τα παρακάτω μοναδικά πλεονεκτήματα:

 • Αφαίρεση μεγαλύτερου όγκου προστάτη και ευρύτερη διάνοιξη του καναλιού της ουρήθρας
 • Λιγότερα μετεγχειρητικά ερεθιστικά συμπτώματα (πχ κάψιμο κατά την ούρηση, συχνουρία κτλ) λόγω της περιορισμένης και επιφανειακής νέκρωσης των ιστών που προκαλεί
 • Ιστολογική εξέταση αφού υπάρχει υλικό προστάτη για βιοψία
 • Μακροχρόνια αποτελέσματα, αφού είναι κατά βάση μία κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή, η οποία αποδεδειγμένα είναι ο χρυσός κανόνας αντιμετώπισης της ΚΥΠ
 • Μεγαλύτερη εξοικείωση του Ουρολόγου με την κλασσική τεχνική που ήδη χρησιμοποιεί
 • Χαμηλότερο κόστος, αφού δεν επιβαρύνεται ο ασθενής με την οπτική ίνα του Laser που κοστίζει 1.200 ΕΥΡΩ περίπου


Κάθε άνδρας, από την ηλικία των 40 ετών, πρέπει μία φορά τον χρόνο να εκτελεί στον Ουρολόγο προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη.
Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Λήψη αίματος για τον προσδιορισμό του "ειδικού προστατικού αντιγόνου", του λεγάμενου PSA
 • Δακτυλική ε£έταση του προστάτη
 • Διορθικό υπερηχογράφημα

Για την αποφυγή λανθασμένων μετρήσεων καλό είναι να αποφεύγεται για 2-3 ημέρες πριν από την αιμοληψία κάθε μηχανικός ή λειτουργικός ερεθισμός του προστάτη (πχ. δακτυλική εξέταση, σεξουαλική επαφή, οδήγηση δικύ- κλου κτλ.).
Επειδή κατά την διουρηθρική αφαίρεση του προστατικού αδενώματος έχει παραμείνει η κάψα του προστάτη δηλαδή ο κυρίως προστατικός ιστός, εκεί που αναπτύσσονται στην πλειοψηφία τους τα προστατικά καρκινώματα, γ’ αυτό είναι αναγκαίο και οι άνδρες να συμμετέχουν στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη. 

 

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

Τι είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση;

Mία παρενέργεια της επέμβασης είναι ο λεγόμενος «ξηρός οργασμός» (δηλαδή η παλίνδρομη εκσπερμάτιση). Αυτό συμβαίνει στο 65% των ασθενών μετά από μία διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη
Κατά την διάρκεια της εκσπερμάτισης το σπέρμα κατευθύνεται προς τα πίσω, στην ουροδόχο κύστη, αντί να βγαίνει προς τα εμπρός μέσα από την ουρήθρα. Αυτό δεν είναι επιβλαβές και το σπέρμα εξέρχεται με την ούρηση, με αποτέλεσμα τα ούρα να είναι λίγο πιο θολά από την ανάμιξή τους με το σπέρμα. Η σεξουαλική επιθυμία και ο οργασμός δεν επηρεάζονται μετά από την επέμβαση.

Επηρεάζεται η σεξουαλική ικανότητα μετά την επέμβαση;

Δεν υπάρχει καμία απολύτως επίπτωση στην σεξουαλική λειτουργία και είναι μύθος αυτό που πιστεύει ο πολύς κόσμος ότι η διουρηθρική προστατεκομή καθιστά σεξουαλικά ανενεργό τον άνδρα. Απεναντίας η στύση μπορεί να είναι πολύ καλύτερη μετά την επέμβαση. Εάν ο άνδρας είχε φυσιολογία στύσεις πριν από την επέμβαση, μετά την ανάρρωσή του, η στύση θα επανέλθει πλήρως.

Για πόσο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση μπορεί να έχω αίμα στα ούρα;

Τα ούρα θα είναι καθαρά συνήθως σε μερικές μέρες μετά την αφαίρεση του καθετήρα. Σε μερικές περιπτώσεις όμως μπορεί τα ούρα να είναι αιματηρά (συνήθως ροζέ βαμμένα) για 7-14 ημέρες μετά την επέμβαση. Αυτό οφείλεται στο ότι μικρά πήγματα από την περιοχή της εσωτερική πληγής στον προστάτη μπορεί να ξεκολλήσουν και να διαλύονται στα ούρα. Πρέπει να πίνετε πολύ νερό για ξεπλύνετε την περιοχή αυτή της εσωτερικής πληγής.
Σε περίπτωση που παρουσιαστεί μεγαλύτερη αιμορραγία ή αποβάλλονται μεγάλα πήγματα με τα ούρα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον Ουρολόγο σας.

Για πόσο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση μπορεί να έχω συχνουρία;

Μετά από κάθε είδους διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη (κλασική διουρηθρική, TURIS ή Laser), δημιουργείται μία εσωτερική πληγή που αρχίζει να επουλώνεται (να δημιουργείται δηλαδή μία ουλή) από το σημείο όπου η ουροδόχος κύστη ενώνεται με τον προστάτη μέχρι την ουρήθρα. Αυτή η διαδικασία επούλωσης μπορεί να κάνει την ουροδόχο κύστη πιο ευερέθιστη. Η πλειοψηφία των ανδρών αποκτούν πλήρη έλεγχο της ροης των ούρων σχετικά γρήγορα μετά την αφαίρεση του καθετήρα. Σε μερικούς όμως διαρκεί μερικές ημέρες ή ίσως και εβδομάδες μέχρι η ούρηση τους να γίνει φυσιολογική. Επειδή η πλήρη επούλωση μιας πληγής απαιτεί γενικά ένα χρονικό διάστημα 6 -12 εβδομάδων είναι απολύτως φυσιολογικό εάν κατά την διάρκεια αυτής περιόδου παρουσιασθούν κάποιες ήπιες ενοχλήσεις κατά την ούρηση.
Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και η ανάγκη πηγαίνετε στην τουαλέτα επιτακτικά, δηλαδή με έντονο αίσθημα ούρησης αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη να ουρήσετε, είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, τα οποία και εξαφανίζονται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Εάν η συχνουρία είναι πρόβλημα για εσας, θα πρέπει να αποφεύγετε ποτά που περιέχουν καφεΐνη και επίσης αεριούχα και ζαχαρούχα ποτά, όπως είναι η λεμονάδα. Ειδικά φάρμακα μπορεί να σας ανακουφίσουν εντελώς από την συχνουρία, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Το πρόβλημα της υπερτροφίας του προστάτη λύνεται οριστικά;

Η κλασική διουρηθρική προστατεκτομή και η τεχνική παραλλαγή της, δηλαδή η εκτομή και εξάχνωση σε πλάσμα με διπολικό ρεύμα, παρουσιάζουν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά το μέγεθος του προστάτη που αφαιρείται.Έτσι το πρόβλημα της υπερτροφίας λύνεται σχεδόν οριστικά,αφού για να προκύψει ξανά υπερτροφία του προστάτη θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 25ετία και που σ'αυτή την περίπτωση δεν θα δημιουργήσει τα ενοχλήματα που είχε ο ασθενής πριν την επέμβαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τηε διουρηθρικής αφαίρεσης του προστάτη σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση;

 • Αποκαθιστά άμεσα τη φυσιολογική ροή των ούρων
 • Ανακουφίζει αμέσως από τα ουρολογικά συμπτώματα
 • Ταχύτερη ανάρρωση
 • Λιγότερος χρόνος παρα μονής στο νοσοκομείο
 • Μικρότερη απώλεια αίματος
 • Συντομότερη αφαίρεση του καθετήρα
 • Μακροχρόνια αποτελέσματα
 • Καμία τομή δέρματος
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Χαμηλότερο κόστος νοσηλείας
 • Ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
 • Μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, όπως διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος, δύσμορφη ουλή κλπ.
 • Σημαντικά μικρότερη καρδιαγγειακή και αναπνευστική επιβάρυνση
joomla template
template joomla