Καρκίνος Νεφρού

Μέγεθος Γραμματοσειράς:

Η ανατομία του νεφρού

Γιατί είναι αναγκαία η εγχείρηση όταν υπάρχουν όγκοι στον νεφρό;

Είδη νεφρικών όγκων - Είδη χειρουργικών επεμβάσεων.

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι νεφρικοί όγκοι;

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση των νεφρικών όγκων;

Πόσο συχνοί είναι οι νεφρικοί όγκοι;

Ποιές είναι οι αιτίες δημιουργίας του καρκίνου του νεφρού;

Πως πραγματοποιείται η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής;

Ριζική νεφρεκτομή (ολική αφαίρεση του νεφρού) - Τί είναι;

Ριζική νεφρεκτομή (ολική αφαίρεση του νεφρού) - Πότε γίνεται;

Ριζική νεφροουρητηρεκτομή (ολική αφαίρεση του νεφρού και του ουρητήρα)

Τί είναι, η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική;

 

Η ανατομία του νεφρού

Ο νεφρός έχει σχήμα φασολιού και βρίσκειαι καλά προφυλαγμένος πίσω και έξω από τα ενδοκοιλιακά όργανα, στο άνω τμήμα του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου.
Ο νεφρός αποτελείται από:

 • Το νεφρικό παρέγχυμα, στο οποίο φιλτράρεται το αίμα και παράγονται τα ούρα, και
 • Τn νεφρική πύελο, το τμήμα όπου συλλέγονιαι τα ούρα.

Με τον ουρητήρα, ένα μικρό σωληνάκι που συνδέει ο νεφρός με την ουροδόχο κύστη, μεταφέρονται τα ούρα από τη νεφρική πύελο στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω τns ουρήθρας.

Ανατομία Νεφρού

Γιατί είναι αναγκαία η εγχείρηση όταν υπάρχουν όγκοι στον νεφρό;

Οι όγκοι του νεφρού μπορεί να είναι είτε καλοήθεις είτε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, κακοήθεις. Εάν ο όγκος δεν αφαιρεθεί εγκαίρως μπορεί να μεγαλώνει απεριόριστα και να εισχωρήσει σε γειτονικά όργανα, όπως στη νεφρική φλέβα, το έντερο, την ουροδόχο κύστη, το συκώτι και το πάγκρεας. Ακόμη, κύτταρα από τον όγκο μπορεί να δώσουν νέες εστίες δευτεροπαθών όγκων (μεταστάσεις) σε άλλα όργανα, όπως στους πνεύμονες, στα κόκαλα, στον εγκέφαλο και στο συκώτι. Στην περίπτωση που ο όγκος παρεμποδίζει την αποχέτευση των ούρων από τον νεφρό προκαλείται μία επώδυνη νεφρική διάταση (διόγκωση), με επακόλουθο τη νεφρική βλάβη ή ακόμη και μόνιμη απώλεια του νεφρού. Τέλος ο όγκος μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες ακατάσχετες αιμορραγίες. Σε περίπτωση έγκαιρης χειρουργικής επέμβασης οι πιθανότητες θεραπείας και πλήρους ίασης είναι πάρα πολλές.

Είδη νεφρικών όγκων - Είδη χειρουργικών επεμβάσεων.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες όγκων του νεφρού. Εκείνοι που προέρχονται από:

 • Τo νεφρικό παρέγχυμα και είναι στην πλειοψηφία τους κακοήθεις με διαφορετικό βαθμό κακοήθειας (από χαμηλό βαθμο 1 μέχρι υψηλόβαθμο 3). Ονομάζονται νεφροκυτταρικά καρκινώματα ή υπερνεφρώματα (επειδή παλιότερα πίστευαν εσφαλμένα όχι προέρχονταν όχι από τον νεφρό, αλλα από την περιοχή πάνω από τον νεφρό, δηλαδή από το επινεφρίδιο) ή όγκοι του Grawitz (από το όνομα του Γερμανού παθολογοανατόμου που τα πρωτοπεριέγραψε πριν από 110 περίπου χρόνια!). Σ' αυτή την περίπτωση απαιτείται ριζική νεφρεκτομή, αφαίρεση δηλαδή ολόκληρου του νεφρού μαζί με το περινεφρικό λίπος, το επινεφρίδιο και το ανώτερο μόνο τμήμα του ουρητήρα.
 • Τη νεφρική πύελο ή και τον ουρητήρα και είναι στην πλειοψηφία τους κακοήθεις με διαφορετικό βαθμό κακοήθειας (από χαμηλόβαθμο 1 μέχρι υψηλόβαθμο 3). Ονομάζονται θηλώματα ή ουροθηλιακά καρκινώματα του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (νεφρού, πυέλου και ουρητήρα). Σ' αυτή την περίπτωση απαιτείται ριζική νεφροουρητηρεκτομή, αφαίρεση δηλαδή ολόκληρου του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (νεφρού, πυέλου και ουρητήρα) μαζί και με το τμήμα του ουρητήρα που εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη (στόμιο του ουρητήρα).

καρκίνος νεφρούΘηλώματα Νεφρικής Πυελού

Εικόνα των διαφορετικών ειδών όγκων του νεφρού. Αριστερά η τυπική εικόνα νεφροκυτταρικού καρκινώματος, και δεξιά εικόνα θηλωμάτων της νεφρικής πυέλου και του ουρητήρα (στη μικρή εσωτερική εικόνα ενδοσκοπική φωτογραφία θηλώματος του ουρητήρα).

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι νεφρικοί όγκοι;

Η κλασική τριάδα των συμπτωμάτων περιλαμβάνει εμφανές αίμα στα ούρα (μακροσκοπική αιματουρία), πόνο στην οσφύ και ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά. Αυτή είναι γνωστή και σαν προχωρημένη ή παραμελημένη τριάδα συμπτωμάτων, γιατί τη χρονική στιγμή που εμφανίζεται, η νόσος βρίσκεται ήδη σε πιο προχωρημένο, μερικές φορές μη - θεραπεύσιμο, στάδιο.

Σήμερα, η πλειοψηφία των νεφρικών όγκων είναι ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία σε υπερηχογραφικό έλεγχο που γίνειαι για άσχετα προβλήματα υγείας.

Αλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν οι νεφρικοί όγκοι είναι:

 • Παθολογικό χρώμα ούρων (καφέ, σκουρόχρωμο, ροζέ) οφειλόμενο σε παρουσία αίματος στα ούρα.
 • Απώλεια βάρους, καχεκτική εμφάνιση, αίσθημα κοπώσεως.
 • Συμπτώματα οφειλόμενα σε μεταστάσεις, όπως π.χ. παθολογικό κάταγμα ισχίου από μετάσταση στα οστά.
 • Αύξηση του μεγέθους του ενός όρχεως, λόγω κιρσοκήλης (συνήθως αριστερά, οφειλόμενη σε απόφραξη τns αριστερής σπερματικής φλέβας από τον όγκο που προβάλλει στην αριστερή νεφρική φλέβα - η δεξιά σπερματική φλέβα εκβάλλει απευθεία στην κάτω κοίλη φλέβα).
 • Διαιαραχές της όρασης.
 • Χρόνιος πυρετός, που δεν οφείλεται σε εμφανή λοίμωξη ή φλεγμονή.
 • Πολυκυτταραιμία, παθολογικά δηλαδή αυξημένος αιματοκρίτης που οφείλειαι σε αυξημένη παραγωγή ερυθροποιητή/ns (τns ορμόνης δηλαδή που προάγει την παραγωγή του αίματος) από τον όγκο.
 • Ωχρότητα προσώπου και αναιμία, λόγω της χρόνιας απώλειας αίματος.
 • Αυξημένη τριχοφυΐα, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
 • Δυσκοιλιότητα.
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση οφειλόμενη σε τμηματική ισχαιμία ή πίεση των αγγείων του νεφρού από τον όγκο ή σε αυξημένη παραγωγή ρενίνης (μίας ορμόνης που προκαλεί υπέρταση και μπορεί να παράγεται και από τον όγκο).
 • Αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση των νεφρικών όγκων;

ΟΟι περισσότεροι νεφρικοί όγκοι ανακαλύπτονται σήμερα τυχαία και μάλιστα σε πιο πρώιμα στάδια απ' ότι παλιότερα, στα πλαίσια ενός υπερηχογραφικού ελέγχου κατά τη διερεύνηση άλλων παθήσεων. Εκτός από τη λήψη ενός καλού ιστορικού από τον ασθενή και την λεπτομερή σωματική εξέταση, διενεργούνται και εργαστηριακές εξετάσει αίματος και ούρων. Εάν π.χ. ανακαλυφθεί αίμα στα ούρα τότε ίσως χρειασθεί με ειδικές ακτινολογικές εξετάσεις (ενδοφλέβια πυελογραφία) ή κυστεοσκόπηση να διερευνηθεί ολόκληρο το ουροποιητικό σύστημα.

Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία διάγνωσης ενός νεφρικού όγκου, είναι αναγκαία μία λεπτομερής διαγνωστική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει:

 • Υπερηχογράφημα. Απαραίτητο για την εξέταση της κοιλιας και των εσωτερικών οργάνων (ήπατος, σπλήνας, λεμφαδένων, και των δύο νεφρών και επινεφριδίων). Μερικές φορές μπορεί με τους υπερήχους να αναδειχθούν π.χ. μεταστάσεις στο συκώτι.
 • Αξονική τομογραφία. Προσδιορίζειαι ακριβώς το μέγεθως και η θέση του όγκου και μερικέτ φορέτ μπορεί να διακριθεί εάν ο όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης. Η αξονική τομογραφία είναι σχεδόν απαραίτητη στη διάγνωση των νεφρικών όγκων και επιβεβαιώνει τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος.
 • Μαγνητική τομογραφία. Είναι σχεδόν ισάξια με την αξονική τομογραφία και πραγματοποιείται συνήθως όταν ο ασθενής παρουσιάζει αλλεργία στα ιωδιούχα σκιαγραφικά μέσα ή ο όγκος εισέρχεται στη νεφρική ή στην κάτω κοίλη φλέβα.
 • Ακτινογραφία θώρακος. Ανήκει στις βασικές εξετάσεις όχι μόνο του προεγχειρητικού ελέγχου, αλλά και του αποκλεισμού μεταστάσεων στους πνεύμονες.
 • Σπινθηρογράφημα οστών. Σε σπάνιες περιπτώσεις όταν υπάρχει υποψία μετάστασης στα οστά.
 • Σπινθηρογράφημα νεφρών. Σε σπάνιες περιπτώσεις μειωμένης νεφρικής λειτουργίας για την εκτίμηση της υπολειπόμενης νεφρικής λειτουργίας, μετά από μία πιθανή νεφρεκτομή.

Νεφρικός Όγκος

Εικόνα νεφρικού όγκου σε αξονική τομογραφία (με κόκκινο κύκλο διακρίνεται ο νεφρικός όγκος)

Πόσο συχνοί είναι οι νεφρικοί όγκοι;

Ο καρκίνος του νεφρού προσβάλλει περίπου 3 στους 10.000 ενήλικους κάθε χρόνο, οδηγώντας σε περίπου 1.100 νέες περιπτώσεις στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν περίπου 400 άνθρωποι από καρκίνο του νεφρού. Αυτά τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του νεφρού είναι σημαντικά υποεκτιμημένα. Συχνά η αιτία θανάτου που αναγράφεται στο πιστοποιητικό θανάτου δεν αναφέρειαι στον καρκίνο του νεφρού αλλά στις μεταστάσεις που οδήγησαν στον θάνατο του ασθενούτ. Είναι φανερό όχι πολύ περισσότερο από το 50% των ασθενών που θα διαγνωσθούν με καρκίνο του νεφρού στην Ελλάδα θα πεθάνουν τελικά από τη νόσο.
Είναι περισσότερο συχνός στους άνδρες παρά στις γυναίκες και συνήθως προσβάλλει άνδρες μεγαλύτεροι από 55 ετών.

 

Ποιές είναι οι αιτίες δημιουργίας του καρκίνου του νεφρού;

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται αιτιολογικά με την εμφάνισή του είναι:

 • Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του νεφρού.
 • Κατάχρηση παυσίπονων που περιέχουν την ουσία φαινακετίνη.
 • Επαγγελματική έκθεση σε χημικά και βαρέα μέταλλα, όπως π.χ. σε μόλυβδο ή κάδμιο.
 • Οικογενειακό ιστορικό όγκων του νεφρού.
 • Προχωρημένη ηλικία.
 • Σήμερα συχνότερα από παλιότερα διάγνωση όγκων του νεφρού σε γυναίκες.
 • Παχυσαρκία.
 • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
 • Διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη.
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που απαιτεί αιμοκάθαρση.
 • Επίκτητη κυστική νόσος των νεφρών.
 • Ασθενείς που πάσχουν από την πολύ σπάνια κληρονομική νόσο του von Hippel - Lindau, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη πολλαπλών, συνήθως κακοήθων, όγκων στους νεφρούς, στον εγκέφαλο, στη σπονδυλική στήλη και στους οφθαλμούς.
 • Όσοι πάσχουν από την επίσης σπάνια ασθένεια οζώδη σκλήρυνση (tuberous sclerosis) αναπτύσσουν συνήθως καλοήθης νεφρικούς όγκου.

Η ΛΥΣΗ: ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πως πραγματοποιείται η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση;

Η επέμβαση εκτελείται υπό γενική νάρκωση. Ο χειρουργός κάνει 3 ή 4 μικρές τομές του μισού εκατοστού στην κοιλιακή χώρα απο όπου εισάγονται, μέσα από λεπτούς σωλήνες, τα εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.

Το λαπαροσκόπιο, ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μία βιντεοκάμερα, εισέρχεται μέσα από ένα σωλήνα ενός εκατοστού και επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε οθόνη με μεγέθυνση 10 έως 15 φορές μεγαλύτερη του φυσιολογικού.Έτσι πραγμαιοποιείται η επέμβαση με μεγάλη ακρίβεια και ευκρίνεια, αλλά και με ελάχιστο τραυματισμό των ευαίσθητων οργάνων.

Στο τέλος της επέμβασης, τοποθετείται ολόκληρος ο νεφρός μέσα σε ένα ειδικό, στεγανό σάκο και απομακρύνεται διαμέσου μίας από τις προηγούμενες οπές του δέρματος, η οποία διευρύνεται κατάλληλα κατά 4-7 εκατοστά, για να εξέλθει ο τοποθετημένος μέσα στη σακούλα νεφρός. Έτσι ο νεφρός δεν έρχεται σε επαφή με το κοιλιακό τοίχωμα και δέρμα του ασθενούς και αποτρέπεται ο κίνδυνος διασποράς κακοήθων κυττάρων. Ταυτόχρονα τοποθετείται μία παροχέτευση για 2 έως 3 ημέρες.

Λαπαροσκοπική Επέμβαση

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής;

 • Ελάχιστος χειρουργικός τραυματισμός των ιστών.
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερες ουλές.
 • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη κινητοποίηση των ασθενών.
 • Μηδαμινή απώλεια αίματος.
 • Λιγότερες μεταγγίσεις αίματος.
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου.
 • Ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο.
 • Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία.
 • Μεγέθυνση εικόνας κατά 10 έως 15 φορές και καλύτερος φωτισμός.
 • Μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, όπως διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος, δύσμορφη ουλή κ.λ.π..
 • Σημαντικά μικρότερη καρδιαγγειακή και αναπνευστική επιβάρυνση.
 • Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Ριζική νεφρεκτομή (ολική αφαίρεση του νεφρού) - Τί είναι;

Λαπαροσκοπική ριζική νεφρεκτομή είναι η ολική και πλήρης αφαίρεση του νεφρού μαζί με το περινεφρικό λίπος και συνήθως μαζί με το επινεφρίδιο, που βρίσκεται πάνω από τον νεφρό και σε άμεση επαφή μ' αυτόν, με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, σε ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο του νεφρού, ο οποίος δεν έχει επεκταθεί έξω από τον νεφρό. Σε περίπτωση που ο όγκος εντοπίζεται στον άνω πόλο του νεφρού, πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρείται και το γειτονικό επινεφρίδιο για την αποφυγή υποτροπής.

Η ριζική νεφρεκτομή δεν πρέπει να συγχέεται με:

 • μερική νεφρεκτομή, κατά την οποία γίνειαι αφαίρεση μόνο του όγκου (ογκεκτομή), ενώ ο υπόλοιπος υγιής νεφρός διατηρείται, ή
 • Tην απλή νεφρεκτομή, σε περιπτώσεις καλοήθων παθήσεων του νεφρού, όπου αφαιρείται μόνο ο νεφρός, ενώ το περινεφρικό λίπος και το επινεφρίδιο παραμένουν.

Ριζική νεφρεκτομή (ολική αφαίρεση του νεφρού) - Πότε γίνεται;

Η λαπαροσκοπική ριζική νεφρεκτομή εκτελείται για όγκους του νεφρού (νεφροκυτταρικά καρκινώματα) που είναι εντοπισμένοι στον νεφρό (κλινικό στάδιο ΤΙ ή Τ2). Γενικοί προσφέρεται για όγκους με διάμετρο 10 – 12 εκατοστά και για όγκους, στους οποίους μία μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή, αφαίρεση δηλαδή μόνο του όγκου με διατήρηση του υγιούς νεφρού, για όγκους μικρότερους από 4 εκατοστά) δεν είναι δυνατή.

Ριζική νεφροουρητηρεκτομή (ολική αφαίρεση του νεφρού και του ουρητήρα);

Tι είναι;

Η λαπαροσκοπική ριζική νεφροουρητηρεκτομή είναι η αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού μαζί με όλον τον ουρητήρα καθώς και με το στόμιο του ουρητήρα που εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη, με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, σε ασθενείς που πάσχουν από ουροθηλιακό καρκίνο της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα. Η ριζική νεφροουρητηρεκτομή δεν πρέπει να συγχέειαι με τη ριζική νεφρεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται όλος ο νεφρός μαζί με τμήμα μόνο του ουρητήρα σε ασθενεις που πάσχουν από καρκίνο που ξεκινά από τον νεφρό τον ίδιο και όχι από τη νεφρική πύελο.

Πότε γίνεται;

Η λαπαροσκοπική νεφροουρητηρεκτομή εκτελείται στις ίδιες περιπτώσεις με την ανοιχτή επέμβαση και μάλιστα όταν ο ασθενής πάσχει από:

 • Ουροθηλιακό καρκίνωμα ή θήλωμα τns νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα.
 • Καλοήθεις παθήσεις του νεφρού και πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρος ο ουρητήρας (π.χ. σε μη-λειτουργικό ρικνό νεφρό από παλινδρόμηση με μεγάλη διάταση του ουρητήρα).

Πώς εκτελείται;

Οι βασικές αρχές τns χειρουργικής και λαπαροσκοπικής ρομποτικής μεθόδου τns ριζικής νεφροουρητηρεκτομής είναι οι εξής:

 • Αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού μαζί με το σύνολο του ουρητήρα καθώς και το τμήμα της ουροδόχου κύστης που περιβάλλει το στόμιο του ουρητήρα.
 • Αποφυγή της διάνοιξης του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού, ώστε να αποφευχθεί η διαφυγή ούρων με επακόλουθο τη διασπορά καρκινικών κυττάρων.
 • Στεγανό ράψιμο της ουροδόχου κύστης για σύντομη επούλωση και ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή.
 • Η ρομποτική χειρουργική μας επτρέπει να αφαιρέσουμε και ολόκληρο τον ουρητήρα, μαζί με ένα τμήμα της ουροδόχου κύστης, γύρω από αυτόν, χωρίς να απαιτείται μία δεύτερη τομή δέρματος, όπως γίνειαι στο ανοιχτό χειρουργείο ή στη λαπαροσκοπική επέμβαση. Εν συνεχεία συρράπτεται η ουροδόχος κύστη στεγανά, με τα ρομποτικά εργαλεία, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί σύντομα ο καθετήρας.

Ποιές είναι οι συνέπειες των επεμβάσεων;

Όταν αφαιρεθεί ο ένας νεφρός μόνο, ο υγιής νεφρός μπορεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, να αναλάβει χωρίς πρόβλημα τη νεφρική λειτουργία του σώματος.

 1. Εάν πρέπει να αφαιρεθούν και οι δύο νεφροί ή εάν ο παραμένων νεφρός είναι ήδη σοβαρά επιβαρημένος από άλλες ασθένειες (π.χ. υπέρταση, ουρική αρθρίτιδα, προηγούμενες νεφρικές φλεγμονές), μπορεί να παρουσιασθεί επικίνδυνη νεφρική υπολειτουργία έως και ανάγκη για αιμοκάθαρση.
 2. Η αφαίρεση του ενός επινεφριδίου δεν επηρεάζει συνήθως τη λειτουργία του οργανισμού, όταν το άλλο επινεφρίδιο είναι υγιές, διαφορετικά είναι απαραίτητη η μόνιμη χορήγηση των επινεφριδικών ορμονών.

Σε άνδρες, όταν αφαιρούνται και οι λεμφαδένες μπορεί να παρατηρηθεί περιορισμένη αναπαραγωγική ικανότητα, λόγω πιθανης εκσπερμάτωσης μέσα στην ουροδόχο κύστη αντί προς τα έξω (παλίνδρομη εκσπερμάτωση). Αντίθετα, η στυτική λειτουργία του πέους και ο σεξουαλικός οργασμός δεν επηρεάζονται καθόλου.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών;

Μετά τη λαπαροσκοπική ριζική νεφρεκτομή ή νεφροουρητηρεκτομή ο ασθενής σηκώνεται, κάθεται, περπατά και στίζεται ελαφρά το βράδυ της ίδιας κιόλας ημέρας. Αυτό μειώνει τους μυϊκούς πόνους και βοηθά σημαντικά την αναπνευστική και πεπτική λειτουργία. Την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα στίζεται με μαλακή τροφή, περπατά ελεύθερα και μπορεί να αυτοεξυπηρετείται (να πηγαίνει στην τουαλέτα, να πλένεται, να ξυρίζεται κ.λπ.). Η παροχέτευση αφαιρείται 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση. Σε 3-4 ημέρες περίπου, και ανάλογα με την πρόοδο της ανάρρωσής του, εξέρχεται από το νοσοκομείο. Ο καθετήρας αφαιρείται σε 1-2 ημέρες μετά από τη λαπαροσκοπική ριζική νεφρεκτομή ενώ παραμένει για 1-2 ημέρες παραπάνω μετά από τη ριζική νεφροουρητηρεκτομή. Ανεξάρτητα από το είδος της επέμβασης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε μία με δύο εβδομάδες περίπου.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗ Ή ΝΕΦΡΟΟΥΡΗΤΗΡΕΚΤΟΜΗ

Τί είναι, η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική;

Με τον όρο «ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική» εννοούμε τη χρήση ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική πράξη, με σκοπό τη διευκόλυνση και τελειοποίηση της χειρουργικής επέμβασης, προς όφελος του χειρουργού και του ασθενούς.

Η «ρομποτική χειρουργική», όπως πιο απλά ονομάζεται, αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής. Κατά βάση είναι μία λαπαροσκοπική επέμβαση, που εκτελείται με τη βοήθεια του ρομπότ. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία οι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται με εξαιρετική ακρίβεια, με τη βοήθεια πολύ λεπτών και εύκαμπτων εργαλείων, τα οποία εισέρχονται στο εσωτερικό του σώματος του ασθενούς μέσα από μικροσκοπίκες οπές στο δέρμα, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες και επώδυνες τομές.

Ο όρος ρομπός δεν πρέπει να πρόκαλεί σύγχυση: ο χειρουργός χειρουργεί χειριζόμενος το ρομπότ, το οποίο και ελέγχεται απόλυτα από τον χειρουργό.

joomla template
template joomla